BEL OF APP (+31) 6 105 123 52

Blog: Maak van arme grond een levendige tuin!

Maak van arme grond een levendige tuin!

Je kent het vast wel, je begint vol goede moed in je tuin maar ondanks al je inspanningen groeit er niet veel. Wat te doen?

Uiteraard zoek je naar een zo natuurlijk mogelijke oplossing en die hebben wij met ons bedrijf Sportworms gevonden. In de afgelopen jaren hebben wij van Sportworms veel tuiniers gelukkig kunnen maken, want dankzij wormenhumus verbeter je zowel het bodemleven als de vruchtbaarheid van je (moes)tuin met als resultaat meer leven en opbrengst.

Wormenhumus wordt ook wel wormencompost, wormenmest, vermicompost genoemd. Het is de poep, die wormen uitscheiden en wat bemesting geeft aan het bodemleven. Het bodemleven in de grond heeft bemesting nodig om zich te voeden en om een natuurlijke balans te krijgen en of te behouden. Wormenhumus bevat o.a. in kleine hoeveelheden de drie essentiële  macronutriënten: stikstof, fosfor en kalium (NPK-waarde genoemd) met daarnaast nog vele andere soorten mineralen en spoorelementen. Ook bevat wormenhumus vele nuttige micro-organismen. Dit te samen zorgt ervoor dat de bodem goed gevoed wordt en dat beginnende haarwortels van planten, heggen etc. een booster krijgen.

Wormenhumus zorgt voor:

  • Gezondheid in de bodem
  • Sterkere planten met een beter wortelstelsel
  • Betere kiemkracht van zaden
  • Hogere opbrengst van groenten en fruit met meer vitaminen, mineralen en smaak.
  • Mooiere bloemen met meer kleur
  • Meer vocht in de bodem

Hoe werkt deze booster

De wormenhumus bevat de schimmel Mycorrhiza wat een nuttige micro-organismen is. Deze schimmel hecht zich aan de wortel van de plant/heg/boom en gaat hier een samenwerking mee aan (een symbiose). De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan de plant/heg/boom en daarvoor ontvangt de schimmel suiker terug.

Uit een literatuurstudie (bron:www.wur.nl) ,die door de Universiteit van Wageningen is gedaan blijkt dat als er regenwormen aanwezig zijn (die dus wormenhumus produceren en gangetjes graven), de gemiddelde gewasopbrengst met 25% stijgt en dat de bovengrondse biomassa toeneemt met 23%. Daarnaast hebben wormen geen invloed op het stikstofgehalte van de planten wat een indicatie is voor de kwaliteit van een gewas. Geconcludeerd kan worden dat regenwormen een bijzonder positief effect hebben op gewasproductie.

De wormenhumus van het bedrijf Sportworms

De wormen dendrobena venetia, die bij ons op het bedrijf Sportworms worden gekweekt krijgen een mengsel te eten van verschillende soorten veen met kleine stukjes papier en klei erin. Dit met elkaar zorgt ervoor dat de worm in een goede leefomgeving zit met een juiste ph-waarde (zuurtegraad).

De wormen hebben de gave om het voer wat zij eten met een factor 10 te kunnen verrijken/ opwaarderen in hun darmen en waarna het als wormenpoep naar buiten komt. Het is dus belangrijk om de beddingen van de wormen regelmatig te verversen en de grond die inmiddels verwerkt is tot wormenhumus te gebruiken of apart te leggen .

Deze wormenmest ruikt naar bosgrond en de textuur is fijn korrelig en is hierdoor zeer goed te verstrooien en te verwerken. Daarnaast bevat de humus vaak nog kleine wormpjes en wormeneitjes, dit zijn de extra cadeautjes voor de tuin. Zij zorgen namelijk dat er een nog actievere bodemleven gaat ontstaan.

Bij ons wordt de wormenhumus verpakt in luchtdoorlatende zakken. Deze zakken kun je het beste bewaren op een koele droge plaats.

Het gebruik van wormenmest

Wormenmest kan zowel in huis voor de planten als buiten voor gazon, sier- en moestuin worden gebruikt. Een gouden regel is dat je nooit te veel wormenmest kunt geven. Je hoeft niet bang te zijn dat er verbrandingen ontstaan aan je planten of grasveld.

In mijn eigen moestuin gebruik ik de wormenhumus als bovenlaag, wij hebben er immers lekker veel van.

Het voordeel is dat wormenhumus goed water vast houdt in droge periodes, maar bij veel regen het water juist doorlaat. Met wormenhumus heb ik bovendien minder onkruid in de tuin en het zorgt voor een mooie opbrengst van mijn gewassen.

Echter, voor een goed resultaat en mooie grondstructuur kun je de wormenhumus ook prima mengen.

Voorbeelden:

  • Voor het potten: 10-20 liter wormenhumus per 100 liter potgrond
  • Strooibeurt gazon: 1 liter wormenhumus per 1m2
  • Grasreparatie: 5 liter wormenhumus per 1m2
  • Groentetuin: 1-10 liter wormenhumus per 1m2
  • Stekken: 5 liter wormenhumus per 1m2

Nog een paar extra tips om de bodemleven te verbeteren.

  • Druk de bodem niet te veel aan, hiermee druk je namelijk de zuurstof uit de grond.
  • Gebruik geen kunstmest! Kunstmest doodt het bodemleven, vergelijk het met slakken waar je zout op strooit. Bodemdiertjes kunnen niet tegen kunstmest.

Kunstmest is bedoeld om het bodemleven te omzeilen en de ‘plant’ rechtstreeks te voeden. Daarmee maak je de ‘plant’ verslaafd/afhankelijk van kunstmest. Let op er zijn ook producten te koop, waarbij organische mest of tuinturf wordt aangeboden die aangevuld zijn  met kunstmest.

  • Als planten/tuinen te lang onder water staan verdwijnt de zuurstof uit de grond, zorg voor goede afwatering.
  • Voorkom uitdroging van de tuin, dit doodt alle leven
  • Gebruik liever geen gewas beschermmiddelen; kijk bijvoorbeeld welke planten elkaar kunnen helpen om ‘problemen’ te voorkomen.

 Wij wensen je heel  veel  tuinplezier met dit prachtige product van Sportworms.

Meer weten?

Wij helpen je graag verder!

Blog & nieuws

De laatste ontwikkelingen